Image

Ohlédnutí za OPEN HOUSE Teximp 2023







Letošní Open house v Brněnském technologickém centru společnosti Teximp je za námi. Byly to dva skvělé dny nabité živými ukázkami na strojích a technologickými vychytávkami. Naše cíle byly pro tento rok jednoduché, předvést návštěvníkům spolupráci mezi Autodesk Fusion 360 a stroji HAAS. Ve spolupráci s Tomášem Kalouskem z Teximpu jsme připravili frézování vybraného dílu, jeho výsledné přeměření pomocí obrobkové sondy a následné fingované pře-upnutí pro ukázku Zarovnání dílu (Part alignment).


Image

Díky přeměření dílu přímo na stroji bez nutností jeho přenesení na 3D souřadnicový měřicí stroj bylo možné pozorovat, o kolik se nám fréza během frézování odtlačila. Velmi rychle jsme tak byli schopni přizpůsobit technologii frézování, aby byl výsledný kus po finálním obrobení v rámci tolerancí. Stroje HAAS mají v tomto případě unikátní možnost být propojeny s Fusion 360 pomocí standardního ethernetového kabelu. Díky tomuto propojení vidí obsluha výsledky jednotlivých měření prakticky okamžitě. Pro simulování pře-upnutí kusu jsme jednoduše obrobek vyndali ze svěráku a následně ho vložili na zhruba stejné místo. Díky obrobkové sondě a funkci Zarovnání dílu si pak Fusion 360 našel na VF2 obrobek sám a upravil si NC kód tak, aby bylo obrábění zase na správném místě. Dokončovací kontury jsme projeli ještě jednou a provedli opětovné měření, abychom si ověřili dokonalost našeho počínání. Výsledkem byly stejné hodnoty, jaké jsme naměřili před odepnutím kusu ze svěráku. Na modelu navíc nezbyla ani stopa po novém projetí frézy.

  • Nástroj: Průměr 12 - ENDMILL HARVI I TE 4FL 12X12X26X83 SHARP
  • Dodavatel nástroje: Kennametal
  • Řezné podmínky: F2864mm/min, S5968rpm, Ap15, Ae3.6
  • Frézovaný materiál: ČSN 15 142 / 42CrMo4

K dispozici jsme na VF2 měli i 5osý stůl, rozhodli jsme se proto předvést návštěvníkům i automatizované 5osé sražení. Tedy funkci, se kterou Fusion 360 přišel v měsíci dubnu. Tato strategie dokáže využít rozmanitých typů nástrojů a jejím cílem je provést sražení v co možná nejkratším čase programování. Pokud jste si někdy lámali hlavu nad tím, jak srazit hranu na tvarových modelech, tato strategie Vás určitě nadchne. Kromě kulové frézy, kterou jsme využili v našem případě, je možné využít i válcové frézy, rádiusové frézy, kuželové frézy, srážeče, anebo například lízátka. Celý proces je navíc automatizovaný, kdy strategie dokáže na modelu nalézt veškeré ostré rohy a ty srazit, nebo zaoblit ve 3, 4 nebo 5 osách. Pro naši ukázku jsem hrany sražení vybral ručně, chtěl jsem totiž docílit vytvoření smyčky v ostrém rohu, s jejíž pomocí jsme schopni vytvořit maximální možné sražení. Smyčka je tažena mimo kus a probíhá na ni přejezd. Díky tomu je sražení vytvořeno téměř až do ostrého rohu.

K vidění bylo 5 strojů, kde na každém probíhala ukázka soustružení nebo frézování. Myslím, že se pánům z Teximpu akce velmi podařila. Doufám, že těm z Vás, kdo se za námi přišli podívat, se ukázky líbily a s těmi, co to nestihli, se uvidíme někdy příště. Nejbliží akcí je online konference Autodsk LIVE 2024 nebo CADfórum Slovakia 2023 v červnu.


Image
Image
Image
Image
Image
Image

Nejnovější videa pro Fusion 360: